It’s food stupid! Damastjegezond!

Vanavond waren wij bij het eerste debat in de reeks It’s food stupid! in de Rode Hoed in Amsterdam. Sprekers waren onder meer staatssecretaris Bleker en architect Carolyn Steel. Zij is de auteur van de bestseller De Hongerige Stad, een werkelijk uitstekend boek over de relatie tussen voeding en de stad. Ik heb haar tijdens het debat onder voorzitterschap van Felix Rottenberg een servet geschonken uit 1860. Uit mijn privé collectie afkomstig. Ik dankte haar voor haar inspirerende boek en hield het opgevouwen servet als een klein wit pakketje omhoog. Niemand wist wat het was en iedereen keek geboeid toe, (Carolyn zei eerst: ‘Is het een zakdoek’ en toen ‘Is het een shawl’) toen bleek dat de immens grote witte lap die ik uitvouwde en omhoog hield (90 x120 cm!) een linnen damast servet van zo’n dikke 150 jaar oud was. Het is de hoogste tijd om de relatie tussen gezonde (biologische) voeding en het dekkenvan de tafel met damast weer te herstellen. Het is toch een verbazingwekkende coïncidentie dat op het moment dat het fastfood begon op te komen, het dekkenvan de tafel met een tafelkleed steeds meer in onbruik raakte. Als het opwarmen van je kant en klare maaltijd 5 minuten kost, wil je toch niet ook nog eens 2 minuten de tafel dekken! Met alle gevolgen van dien, want overgewicht komt echt niet uit de lucht vallen. Ik merk het ook aan de klanten in mijn winkel; wie gezond en biologisch wil eten en graag de moeite neemt om zelf te koken, wordt vanzelf BLIJ VAN BINNEN en die mensen willen ook weer mooi de tafel dekken. En daar word je niet dik van! Tafeldekken is eerst een beetje bewegen en geeft dan de broodnodige rust in ons dagelijkse gejacht en gejaag. Het versterkt bovendien de sociale cohesie aan tafel. En als je kinderen hebt, is het zelfs noodzakelijk. Echt, die mooie houten design tafel is heel leuk in je interieur, maar als je gaat eten, is het heerlijk als hij gedekt is met een tafelkleed (uiteraard met een molton eronder) en liefst natuurlijk met zo’n mooi duurzaam linnen damasten design tafellaken uit onze winkel! MMMMM, lekker!

Reacties

 1. elly houtzager zegt

  Beste Sanny,
  Wat een mooie aanmoediging om de standpunten van Carolyn Steel serieus te nemen ! Ik kan me voorstellen dat Carolyn hier levenslang blij mee is. Iedere keer als ze het servet ter hand neemt en durft te gebruiken, herinnert ze zich weer hoe goed haar boek vooral in Delft gevallen is.
  Je biedt haar ook een prachtige aanvulling aan haar verhaal: je toont aan hoe noodzakelijk het is dat je de sfeer rondom de maaltijd goed regisseert.
  Stel je maar eens voor hoe je kiest als je een keertje uit eten gaat.
  De kwaliteit van het aangeboden voedsel is dan maar de helft , of nog minder van het verhaal, het gaat erom hoe de ‘ambiance'(rotwoord) is en hoe je ontvangen wordt.
  En een linnen tafelkleed is uiteraard dan het toppunt van feestelijkheid.
  Ik kan me voorstellen dat jouw klanten heel serieus kiezen voor het voedsel (dus biologisch) maar ook zich ook zorgvuldig bezighouden met de presentatie ervan (dus linnen !).
  Ik hoop dat jouw boodschap aan de wereld, samen met die van Carolyn Steel, door heel veel mensen opgepikt gaat worden.
  Respectvolle groet van Elly Houtzager.

 2. Franklin Wollring zegt

  Als damast verzamelaar en hobbykok kan ik het slechts beamen. Het eten met z’n tweetjes of met een man of twaalf wordt een feestje aan een mooi gedekte tafel. Geen geschrok, maar rustig genieten van de ambiance, het eten en elkaar. Natuurlijk levert het extra werk op, maar het is als het dragen van mooie kleding. Je zult het ook moeten wassen en strijken en dan is het fijn om die verkreukelde lap onder het strijkijzer weer je mooie overhemd te zien worden. Verwen je gasten en jezelf en gebruik mooi en het liefst bijzonder damast, dan heb je ook nog iets extra’s om over te praten, zoals bijvoorbeeld bij mijn laatste aanwinst de ingeweven afbeeldingen van het Colosseum in Rome en de Rialtobrug in Venetië. Smakelijk eten!
  Franklin Wollring.

 3. Anne-Marie zegt

  Ha Sanny,
  Een oud collega van mij zei: eten is feest in de mond. En niets is minder waar. Wij, Kees en ik, houden allebei van koken en besteden daar veel tijd en aandacht aan. Kopen mooie producten en bereiden die met zorg. Of er nu gans of boerenkool gemaakt wordt. Bij feest in de mond hoort ook feest op tafel. Een kleed op tafel doet wonderen, ook al heb je nog zo’n mooie tafel. Die van ons is knalrood en daar staat een naturelkleurig loper van damast prachtig op. Daar word ik inderdaad ook blij van. Ik gun iedereen dit plezier, het is zo gemakkelijk: DEK DE TAFEL en geniet van het eten, de ambiance en het gezelschap. PS toen ik nog alleen woonde dekte ik altijd de tafel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *