Historisch Museum Het Voorhuis, Bleskensgraaf.
In het mooie plattelandsmuseum in Bleskensgraaf was in 2016 meer linnen damast te zien dan in alle grote Nederlandse musea bij elkaar. Er waren gedekte tafels uit alle lagen van de bevolking; van een simpel katoentje tot het zondagse wit damasten tafellaken en het eenvoudige blokken tafellaken voor de boden, (het bedienend personeel), want ook die aten niet van kale tafels. Heel bijzonder was dat het linnen niet achter glas lag maar dat bezoekers het mochten uitvouwen, voelen en aaien, ook de servetten uit de 17de eeuw. Zo konden ze op zoek naar de wereldgeschiedenis verstopt in tafellakens voor het ontbijt: hoog in de lucht zweeft een zeppelin, in de gele zandwoestijn staat een piramide, Margotje, dochter van een linnenfabrikant, is omringd door al haar speelgoed in 1930, een familie borduurt alle feestelijke etentjes met naam en symbolen in hun tafellaken, de Nederlandse leeuw steekt met een dolk door de vlag met hakenkruis als symbool van het eind van de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding gevierd met oranje oranjeappeltjes. En dat was er allemaal als je ’s morgens wakker werd en met slaperige ogen aan de ontbijttafel ging zitten.
Door het hele museum stond het linnengoed volop in de schijnwerpers: het miniatuur linnenkabinet ontlokte iedere bezoeker een glimlach, de miniatuur mangel en linnenpers laten de zorg zien voor het linnengoed in vroeger tijden. Linnengoed was eeuwenlang hét statussymbool van de vrouw, daarom kerfde een jonge man in 1665 voor zijn aanstaande bruid in een mangelplank: ‘wit gewassen en net in de vouw, dat is een sieraad voor een schone vrouw’.
Sanny de Zoete was gastconservator met veel stukken uit haar privé collectie, in combinatie met het linnengoed van het museum.
www.binnenwaard.nl De tentoonstelling was van 24 september 2016 – 11 februari 2017