Het Internationale Textielsymposium in het Rijksmuseum was een groot succes. Twee dagen lang volgden bijna 200 mensen lezingen over het conserveren van textiel voor het nieuw ingerichte Rijksmuseum. Historici, kunsthistorici, onderzoekers en restauratoren vertelden over de achtergronden van de textiele objecten, de problemen die ze tegenkwamen en de oplossingen die ze bedachten. Dr. Elsje Janssen, de conservator textiel liet in haar lezing over de toekomstplannen voor damast foto’s zien van de vlekken en het schoongezongen damast en zij vindt mijn wasresultaten “indrukwekkend”.
Ik heb veel textielrestoratoren mijn foto’s met het schoongezongen damast laten zien en ze raakten zeer geïnteresseerd in mijn toch wel wonderbaarlijke verhaal. Dat kan ik me goed indenken trouwens. Ze zeiden dat zij dit soort vlekken toch niet goed uit het damast of het linnen kunnen krijgen. Het viel me op dat restauratoren ook ‘uit de box’ moeten denken om textiel te reinigen of weer mooi toonbaar te maken. Een behoorlijk creatief vak dus. We bezochten onder meer het textielatelier waar we voorwerpen zagen die ze de komende tijd gaan restaureren en onderzoeken. Ik was helemaal weg van een 17de eeuwse kraag (met het aller-allersmalste rolzoompje dat ik ooit zag!) en de twee 17de eeuwse naaikussens, annex naaidozen die het Rijks rijk is. Zo indrukwekkend!
hansje van douwen zegt
Beste Sanny,
een interessant verhaal over het eruit zingen van vuil in damast! Het lijkt wel tovenarij maar is het niet. Industrieel gebruiken ze al heel lang het reinigen van materialen met geluid: ultrasone zie bv
http://www.variclean.nl/site/home
http://www.ultrasoonreiniger.com/informatie/ultrasoon-reinigen/
Als je dit proces leest zou het leggen van damast in spawater (maar dan wel een goedkopere variant!) ook moeten werken,
PS: hoelang moet je zingen om enig effect te zien?
ik hoor het graag,
met vriendelijke groet
Hansje van Douwen