Tentoonstelling: Thuis in Rotterdam
Onderdeel van het feestelijke jaar was de tentoonstelling Thuis in Rotterdam. Hiermee zette de stad zijn boeiende architectuurgeschiedenis in de etalage. De deuren van 24 Rotterdamse huizen gingen een half jaar open voor publiek. Zo kon iedereen een kijkje nemen en zien hoe Rotterdammers vroeger en op dat moment leefden. De woningen boden een representatief overzicht van internationaal bekende architecten, zoals de Kiefhoek van J.J.P. Oud, Huis Sonneveld van Brinkman & Van der Vlugt en woonhuizen uit de vooroorlogse periode. Een voorbeeld van de wederopbouw in Rotterdam vormde de Lijnbaanflat. De woningen werden ingericht volgens de smaakopvattingen van de periode waarin ze werden gebouwd. Sanny de Zoete leende een deel van haar privé collectie linnengoed en interieurstoffen uit om daarmee vier huizen te verlevendigen.
Lucy Havelaarhuis en Kiefhoek
In het Lucy Havelaarhuis, Lede 37 vond op 10 april 2001 de opening plaats van de tentoonstelling door Prins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima. Het huis, gebouwd door M.J. Granpré Molière, ademde weer de sfeer van Lucy Havelaar, eerste bewoonster en directrice van het Zuidervolkshuis. In de keuken hingen alle droogdoeken op een rekje, het geborduurde schoorsteenvalletje wapperde rond de schoorsteen, de bedden waren opgemaakt met fris gewassen witte lakens en een sprei, een breiwerkje lag op tafel, klaar om ter hand genomen te worden. In de badkamer hing het haarzakje met een dotje haren erin. Wonen op de vierkante centimeter deden de minder draagkrachtigen in de Kiefhoek van architect Oud. Op 61 vierkante meter kon een gezin met 6 kinderen wonen. Alle bedden waren opgemaakt met eenvoudige, katoenen lakens, in de slaapkamer van de ouders lag een rood satijnen ‘Stikkedeken’ op het bed, een simpele handdoek, vaatdoek en een werkschort lagen in de keuken, een versteld jongenshemd en een afgedragen pyjama op de kinderkamer, vrolijke gordijntjes rond de schommelwieg; het textiel brengt het huis tot leven.
Huis Sonneveld en Lijnbaanflat
Ook aan Huis Sonneveld werd textiel toegevoegd, zoals een aantal handdoeken en badhanddoeken. In de Lijnbaanflat van H.A. Maaskant uit 1957 is de inrichting gebaseerd op suggesties uit woontijdschrift Goed Wonen. Zo hingen in de keuken gordijnen met een dessin van de Rotterdamse Euromast en de Lijnbaan. Hier zijn de bedden opgemaakt met moderne, want roze! lakens en slopen, heuse gekleurde badstof handdoeken in toilet en badkamer (pas na 1945 kwam badstof echt in zwang), fris geblokte handdoeken en theedoeken in de keuken. De Volkskrant noemde de tentoonstelling “Een feest voor voyeurs”.
Sanny de Zoete was adviseur en bruikleengever voor het interieur- en huishoudtextiel in het Lucy Havelaarhuis, Huis Sonneveld, De Kiefhoek en De Lijnbaanflat. De manifestatie duurde van april – oktober 2001.