Een gastblog van damastverzamelaarster Florien
Herkent u dit?
Regelmatig overkomt het mij dat tijdens een lekker etentje éénvan de disgenoten, saus, jus, koffie of zelfs rode wijn morst. Tja en wat doe je dan….
Tip: Blijf lachen, laat uw etentje niet verknoeien en zeg stralend dat u dat altijd weer schoon krijgt. En dat is ook zo!
Sanny liet mij een kleed wassen waar ze een half jaar geleden bij wijze van experiment een flink glas rode wijn opgooide. Dat liet ze lekker indrogen en ze vroeg mij of ik het “even” wilde wassen. Natuurlijk wilde ik dat; na ruim een week vakantie was ik toe aan een echte uitdaging.
Allereerst heb ik het 12 uur geweekt in mijn bad. Na een uurtje ververste ik het water, want het leek mij niet raadzaam om dat kleed in zijn eigen vuil verder te laten weken. De volgende dag zette ik het kleed in een ouderwetse zinken emmer met een half pak soda op het fornuis. Mijn grootmoeder deed dat immers ook. Zo kookte ik het kleed flink op en herhaalde dit nogmaals met de andere helft van het pak soda. Daarna stopte ik het kleed in de wasmachine. Het langste programma op 90 graden met voorwas en vlekkenprogramma. Natuurlijk met een dubbele hoeveelheid wasmiddel. Resultaat………………………..SCHOON, IN EEN KEER!!
Nu is dit natuurlijk best een tijdrovend werkje, daarom mijn wastip in kort bestek: Blijf vooral genieten van uw maaltijd, maar stop het kleed dezelfde avond nog in de wasmachine. Spoel het ZONDER wasmiddel op 60 graden. De volgende dag opnieuw wassen 60 of 90 graden (eventueel met voorwas), maar nu met wasmiddel. Het kleed is dan weer stralend wit!
Succes!
Florien Bulens
Dank je wel Florien! Wat een prachtig resultaat heb je bereikt. Dit geeft toch iedereen moed die de tafel maar liever niet dekt uit angst voor wijnvlekken. Weg met de angst, leve een mooi gedekte tafel. Wie wil er ook een gastblog schrijven?? Sanny
Josée Claassen zegt
Velden vol prachtig bloeiend vlas
Dat linnen en damast prachtig is, weten we al jaren.
Dankzij de producten die Sanny levert, hebben wij opnieuw kunnen kennis maken met de cultuur van het dekken van de tafel met mooi tafellinnen.
Maar dat het oorspronkelijke natuurproduct ook zo mooi is, dat wisten we niet!
Tijdens onze vakantie in Normandië afgelopen juni werden we verrast. We waren er precies in de twee weken per jaar dat het vlas in bloei staat, voor ons een onbedoelde toevalstreffer.
Normandië is vooral bekend vanwege de prachtige krijtrotskust. Zeker bij Etretat, waar we verbleven, is dat heel erg fraai. Maar er is meer dan die krijtrotskust. Je vindt er mooie plaatsjes, Honfleur is bijvoorbeeld zo’n aanrader. Als je daar bent, ga dan vooral ook naar het geboortehuis van de componist Erik Satie, nu museum. Je wordt verrast met een heel bijzondere manier van het presenteren van het werk van Satie. Een aangename belevenis voor de oren en ogen die wij niet snel zullen vergeten.
Je kunt in Normandië heerlijk vis en schaaldieren eten. Verser dan daar kan het niet. Zie de foto van de trotse visser die zijn gevangen kreeften aan ons presenteert.
Je kunt er heerlijk langs de kust wandelen. Anders dan bij onze kust, wordt er in Normandië landbouw en veeteelt bedreven tot pal aan de kust. En dat brengt mij weer terug bij de reden van dit berichtje.
Elk jaar, in de eerste twee van juni, zie je in de buurt van Etretat, tot ongeveer pal aan zee vele velden vol prachtig bloeiend vlas. Een heel bijzonder gezicht.
Het vlasplantje heeft lieflijke teerblauwe bloemetjes. Elk bloemetje bloeit maar één dag, maar omdat er zo veel staan, zie je toch twee weken lang een zacht blauw tapijt te midden van het groen van de weilanden. Soms staan daar andere bloemen voor, zoals klaprozen. Erg fraai!
Daarvan zou een kunstenaar ook een prachtig ontwerp kunnen maken voor tafellinnen.