Chris Lebeau
Collectie
Zes dessins van sierkunstenaar Chris Lebeau (1878-1945) zijn door Sanny de opnieuw in productie genomen sinds ze de exclusieve rechten van zijn kleinzoon kreeg in 2001. Het zijn: Vlinder (1905), Pauw (1908), Appel (1910), Tomaat (1926), Straalbreking (1932) en het gekleurde tafellaken Margotje (1930). Het is voor het eerst in de geschiedenis dat deze ontwerpen opnieuw geweven worden, en zoals destijds ook in dezelfde prachtige kwaliteit van 100% zuiver linnen damast. Ik stel me graag voor dat Chris Lebeau vanuit de hemel goedkeurend naar mij knikt.
Triomf als vlakversierder
De veelzijdige kunstenaar Chris Lebeau ontwierp tussen 1905 en 1939 in ieder geval 57 ontwerpen voor linnen damast in opdracht van de toenmalige, vooraanstaande Linnenfabrikant E.J.F. van Dissel & Zonen in Eindhoven. Er is bij lange na geen andere ontwerper in Nederland die zoveel dessins voor tafellinnen op zijn naam heeft staan. Het unieke van zijn werkwijze is, dat hij voor het tafellaken, het servet en het vingerdoekje een apart dessin maakte door het basismotief voor ieder stuk anders te combineren.
Zijn motieven ontleende hij veelal aan de natuur. De kritieken destijds waren zeer lovend, zijn ontwerpen voor tafellinnen werden gezien als ‘zijn triomfen als vlakversierder’. Het tafellinnen van Lebeau was destijds een must voor iedere welgestelde, moderne vrouw! In 1932 kwam een verrassende serie damast op de markt, waarvan de dessins een vooruit spiegeling lijken te zijn van de latere Op Art. Een van die dessins is Straalbreking. Nog steeds is Lebeau’s damast geliefd bij mensen die graag hun gasten ontvangen aan een mooi gedekte tafel.
Dessins van Chris Lebeau
Vlinder
Vlinder was het eerste dessin dat Chris Lebeau ontwierp voor damastweverij Van Dissel. Het is strak, monumentaal, toch vriendelijk en past zowel in antieke als moderne interieurs.
Het ontwerp heeft na ruim honderd jaar nog niets van zijn aantrekkelijkheid verloren. De vlinders in de randen heten uw gasten welkom. Op tafel liggen telkens groepjes van vier tegen elkaar geplaatste vlinders. Een heerlijk zomers dessin.
Appel
Dessin Appel is ronder en elegant van vorm. De versiering van het rand- en middendessin lopen mooi in elkaar over. Zo ontstaat een bijna geheel gevuld dessin.
Kijk vooral ook naar de fraaie hoekoplossing; daaraan herken je een goede kunstenaar. In de hoeken worden de breedte en lengtezijden met elkaar verbonden.
Lebeau ontwierp voor het tafellaken, het servet en het vingerdoekje een andere variatie van dezelfde basisonderdelen.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben ter gelegenheid van hun huwelijk in 2002 van de redactie en lezers van het blad Vorsten Royale een set damast tafellinnen van dessin Appel ontvangen.
Tomaat
Dessin Tomaat is bijzonder rustig met regelmatige, kleine middenmotiefjes. Het dessin is geliefd bij mensen die zo min mogelijk toeters en bellen in hun tafellinnen willen. In het randmotief liggen lange rijen rijpe tomaten met fraaie blaadjes. In de hoeken van het tafellaken maken ze een mooie bocht en gaan dan weer rustig verder.
Pauw
Dessin Pauw hoort bij het buitenleven, waar statige pauwen een landgoed bewonen. In de randen staan de pauwen te pronken met hun wijd uitwaaierende verenpracht. Dit motief wordt herhaald boven op de tafel, pauwenveren met hun prachtige hartjes gevat in sierlijke cirkels, maken iedere gast aan tafel blij.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima ontvingen op 26 juni 2019 een set van de Pauw als herinneringsgeschenk aan hun jaren op de Horsten van Burgemeester en Wethouders van Wassenaar.
Straalbreking
Dessin Straalbreking steelt vele harten. Wat een schoonheid en monumentaliteit heeft dit Art Deco dessin op tafel. Vanuit de gladde, strakke middenbaan waaieren honderden kleine vlakjes in steeds grotere halve cirkels naar de randen toe. Het lijkt wel Op Art uit de jaren zestig!
Toch werd Straalbreking ruim dertig jaar daarvoor ontworpen door Lebeau in 1930. Hij was zijn tijd ver vooruit zoals kunstcriticus Plasschaert in 1966 schreef naar aanleiding van de tentoonstelling van Lebeau’s kunst in het Haags Gemeente Museum. Nu weer opnieuw door ons getekend en geweven.
Ook in kleur is Straalbreking prachtig. Het kan in zonnig geel, lavendelblauw, zilvergrijs of in de natuurlijke, ongebleekte kleur van linnen.
Margotje
Over dessin Margotje is zoveel te vertellen dat we er een aparte pagina voor hebben gemaakt. Hier leest u alles over dit Art Deco kunstwerk voor kinderen van nu en toen.
Sanny de Zoete verkoopt niet alleen het opnieuw in productie genomen tafellinnen van Chris Lebeau maar ook het damast dat nog door Linnenfabrikant Van Dissel geweven is. Kijk daarvoor bij antiek linnengoed.
Sanny de Zoete is co-auteur van het boek Artistiek damast van Brabantse bodem 1900-1960, over de damasten van Chris Lebeau en andere ontwerpers. Dit boek is alleen nog antiquarisch verkrijgbaar.
Gerelateerde blogs
‘Cyclamen’ van Chris Lebeau
In Museum Huis Sonneveld in Rotterdam heb ik vanmorgen samen met Isabelle van der Riet…
Kerst vier je met ‘Een Sanny’
Honderden families in Nederland dekken met Kerst hun tafels met ‘Een Sanny’, zoals mijn klanten…
Koningspaar ontvangt Set Damast ‘Pauw’ van Chris Lebeau
Een set damast is door de heer J.F. Koen, burgemeester van Wassenaar overhandigd aan Grootmeesteres,…