Weet u wat hier staat geschreven? Een gelukkig en gezond 2014? Nee, (dat wens ik iedereen trouwens wel!), er staat van boven naar onder: zes paar sloopen, zes servietten, een taeffelaeken. De laatste dagen van 2013 bracht ik door in het Gemeentearchief van Leiden en Delft. Daar las, nou ja, lezen is een groot woord, daar trachtte ik boedelinventarissen te ontcijferen van gewone mensen uit de 17de eeuw. Op zoek naar hun bezit aan linnengoed. Volgens mij hadden ook gewone mensen tafellakens en servetten. Echter, hoe bewijs je dat? In de archieven van de Weeskamers vond ik de bezittingen van de vrouw van de glazenmaker, de bierdrager, de kleermaker, de kuiper en de metselaar en timmerman.
Geholpen door heel aardige archiefmedewerkers vond ik wat ik al zo lang zocht. De metselaar heeft in 1608 zes servetten en een tafellaken, de kuiper in 1602 een ‘cruyswerckt’ tafellaken, vier servetten en een ‘linde’ tafellaken. En in de boedel van onze grote schilder Johannes Vermeer vijf tafellakens en negen servetten. Ik heb deze gegevens nu nodig voor een artikel dat ik aan het schrijven ben EN het komt natuurlijk uitgebreid aan bod in het boek dat ik dit jaar ga schrijven!
Mariette's Back to Basics zegt
Beste Sanny,
Ook een heel gelukkig en gezond 2014!
Dit is ontzettend interessant en ik zou wíllen dat mensen in de 21ste eeuw per gezin weer net zoveel linnengoed zouden aanschaffen als vierhonderd jaar geleden! Veel meer ECO-FRIENDLY dan al het wegwerp papieren goed wat in het millieu gedumpt wordt.
Hartelijk dank voor je moeite om dit grondig uit te zoeken en hiervan een melding in je boek te maken!
Vriendelijke groet,
Mariette
Sanny zegt
Beste Mariette, dat ben ik helemaal met je eens. Als je al denkt aan alle papieren servetten in alle restaurants! Hoeveel bomen worden daar niet voor gekapt. En linnen is zo sterk, dat gaat zoveel langer mee. Wij hebben een linnen servet 468 keer gewassen en dan gaat het aan de randen slijten. Je kunt het dan echter nog steeds niet kapot trekken! Vriendelijke groet terug.
Bas Akkerman zegt
Leuk artikel! Ik zou dan weer graag willen weten wat de mensen in 1602 betaalden voor hun linnengoed maar goed dat is dan weer mijn hobby en website! 🙂