Margotje
Chris Lebeau
Wat is het toch leuk om met kinderen en kleinkinderen de tafel te dekken met het Margotje damast. En iedereen maar laten zoeken: waar is Margotje dan, waar is haar tol, hoe zien haar knikkers er uit? Is dat Margotje? Nee, het is haar pop. Margotje is een van de Art Deco dessins van kunstenaar Chris Lebeau uit 1930. Hij tekende Margot, de dochter van directeur van Dissel terwijl ze speelde en verborg haar op ingenieuze wijze zestien keer in de stralen van de zon, het centrum van het tafellaken. Ook al haar speelgoed verstopte hij in het tafellaken. Toen Sanny de Zoete, Antiek & Design Linnengoed in 2007 haar 12½ jarig jubileum vierde, heeft zij het unieke Margotje damast opnieuw in productie genomen.
Nieuw patroon maken met overtrekpapier
Helaas is er geen ontwerptekening van Margotje bewaard gebleven. Gelukkig bezit Sanny nog een origineel tafellaken. Zij heeft urenlang, met noeste vlijt alle motieven met een potlood overgetrokken. Vervolgens heeft vormgeefster Marleen de Korver het patroon gedigitaliseerd. Hierna kon er een echt weefpatroon van gemaakt worden in Ierlands beste damastweverij.
De illustratie toont hoe het patroon tot stand is gekomen.
Familiedamast
Geef een set Margotje damast bij een huwelijk, geboorte of een verjaardag. Doe het samen met vrienden en familie. Mijn ervaring is dat mensen graag aan zo’n blijvend en duurzaam geschenk meedoen. Laat het mooi borduren met namen, jaartal of teksten. Ook fijn als grootouders het bezitten en er de tafel mee dekken als hun kleinkinderen komen eten. Zijn die eenmaal volwassen, dan dekken zij er de tafel weer mee voor hun kinderen. Zo ontstaat een band met het damast en roept het de herinneringen aan de sfeer van weleer weer op. Bovendien levert het veel gespreksstof aan tafel; verhalen over je lievelingsspeelgoed van vroeger en nu vliegen over de tafel.
Margotje damast
Vriendelijk en speels voor groot en klein, oud en jong. Tafeldekken wordt zo een feest.
Geef me mijn eigen servet eens aan
Bij het tafellaken horen negen verschillende servetten. Dat is uniek, omdat er altijd slechts één bijpassend ontwerp werd gemaakt. Op elk servet van Margotje staat een ander stuk speelgoed; de bal, de hoepel, de priktol, het springtouw, de diabolo, een emmer met een schepje, kegelen, bikkelen en de zweeptol. Geef ieder gezinslid een servet met zijn favoriete speelgoed en laat hun naam er op borduren. Zo krijgt het servet een echt persoonlijk tintje.
Geschiedenis van Margotje toen en nu
Margotje is verkrijgbaar in zonnig geel, lavendelblauw, zilvergrijs en in naturel (= ongebleekt) puur linnen. U ontvangt het in een bijpassende fraaie geschenkdoos met een uitvoerige brochure. Daarin is de bijzondere geschiedenis van Margot en Margotje te lezen. Het nieuwe Margotje damast kent sinds 2007 ook al een rijke geschiedenis; het eerste feestelijke diner met de kleinzoon van de Chris Lebeau, de familiekleurwedstrijd met een kleurplaat van het tafellaken van een meter groot, Nina die een set Margotje wint. Daarover en meer leest u op mijn blog.
Gerelateerde blogs
Margotje en Chris Lebeau komen samen
Joost Kramer schreef voor ons dit bijzondere weblog. Op 5 oktober is Marije Margot Hallie,…
Mooi en blij met damast
Onder deze titel ontving ik een mail van een leuke nieuwe klant. Ik laat haar…
De jeugd heeft de toekomst; zeker met geborduurd damast!
Zo vlak voor de Kerst leveren we natuurlijk altijd vrij veel damast en linnen tafellakens. De…